ziggy's outroquiz #553

 

Over de Outroquiz

 
 

Over de quiz

De Outroquiz is ontstaan uit een idee van een collega (laten we hem Cosmo noemen).

In december 2016 begon ik met het bouwen van de site. Ik koos ervoor om Twitter als antwoord- en communicatiemedium te gebruiken, zodat ik niet een ingewikkeld systeem van gebruikersnamen en wachtwoorden hoefde op te tuigen. Daarnaast hield Twitter netjes voor me bij wie wanneer en in welke volgorde een antwoord gaf.

Na weken van bouwen en testen (met een ultrakort outro van Coma van Guns 'n' Roses) ging de quiz op zondag 15 januari van start. Aanvankelijk nog op het quasi-willekeurig gekozen tijdstip van 14.00 uur, wat een week later op veler verzoek werd veranderd naar 20.00 uur.

Een aantal rondes waren memorabel. Bij ronde 40, op 23 februari, bleef het urenlang oorverdovend stil. Pas na een hint gaf @Treinmachinist5 als eerste het juiste antwoord: Kleine Jongen van André Hazes. Ook op 14 maart, in ronde 59, hadden de spelers de grootste moeite om het nummer te raden. Pas na drie kwartier kwam, geholpen door een hint, het eerste antwoord binnen, ditmaal van @Dalvoorde.

Een dag eerder, in ronde 58, had een defect fragment roet in het eten gegooid en moest de quiz om 20.15 uur opnieuw gestart worden. Ook op 3 september ging het mis, toen was het fragment niet af te spelen via de normale site, maar wel via een achterdeurtje dat sommige deelnemers kenden. Die dag werd er geen winnaar uitgeroepen en werden er geen bonuspunten uitgedeeld.

Op 24 april was ronde 100 de eerste superronde: acht fragmenten waarmee een achtletterwoord gemaakt kon worden. Dat was de eerste en laatste keer dat de vermaledijde Coldplay (dubbele) punten opleverde. Sindsdien is iedere vijftigste ronde een superronde.

Rondes 191 t/m 197 waren onderdeel van de Vrouwenweek: een initiatief naar aanleiding van klachten dat er voornamelijk mannelijke artiesten in de Outroquiz te horen waren. Zeven dagen lang was er slechts vrouwelijk stemgeluid te horen in de quiz. Rondes 317 t/m 321 vormden de Duitse week, rondes 366 t/m 370 waren onderdeel van de feestweek, om het eenjarig bestaan van de quiz te vieren.

De Outroquiz draait op PHP, met een MySQL-database. Er wordt gebruik gemaakt van de Twitter REST API via de TwitterAPIExchange van J7mbo. De muziek komt van YouTube, geconverteerd naar MP3 en geanonimiseerd.

 
 

Over mij

Ik ben Wouter, 42 jaar, wonende in Groningen. Ik ben getrouwd, heb drie kinderen en ben in het dagelijks leven treindienstleider en decentraal verkeersleider. Verder kijk ik series, drink ik wijn, rijd ik op mijn racefiets (mét bel) en pruts ik websites in elkaar.